DIY: Kattovalaisimen siirto | SELKEÄSTI KAUNISTA

DIY: Kattovalaisimen siirto



Viimeistelty valaisimien sijoitus kruunaa sisustuksen. Olet varmaan huomannut, että etenkin uusissa valmistaloasunnoissa kattovalaisimien pistokepaikat ovat todella huonosti sijoiteltuja. Itsekkin olen pulmailut kyseisen ongelman kanssa, sillä minulle on tärkeää, että kattovalaisin on esimerkiksi ruokapöydän päällä ja tilan keskustassa.

Usein kattovalaisimen pistokepaikat ovat hieman erikoisesti suunniteltuja. Helpointa valaisimien sijaintiin olisi vaikuttaa rakennusvaiheessa yhteistyössä sähkösunniittelijan kanssa. On erikoista huomata, että esimerkiksi olohuoneen valaisin on rakennuspiirustuksissa suunniteltu olohuoneen reunalle, eikä keskelle. Minusta olohuone näyttäisi aika erikoiselle jos valaisin roikkuisi jossain muualla kuin sohvapöydän päällä. 


"Kuka tahansa voi itse siirtää valaisinta kotia ja sisustusta imartelevalle paikalle. Olen itse joutunut siirtämään lähes kaikki kotini valaisimet."


Valaisimen siirto on edullista eikä vaadi paljoa opeteltavaa. Betoni katto voi tuottaa aluksi päänvaivaa, mutta hyvin suuniteltu työ on puoliksi tehty. Edellisessä vuokra-asunnossamme valaisimen siirto oli erittäin helppoa ja vaivatonta, sillä katon materiaali oli valkeaa sisustuspaneelia. Sisustuspaneeli on niin pehmeää, ettei se vaadi porakonetta tai erillisiä muoviproppuja. Olen itse  pystynyt käsin pyörittämään siirtokoukun kyseiseen paneelikattoon.
 

Valaisimen siirto on helppoa ja palkitsevaa


Varsinaista pistokepaikkaa ei pysty katossa siirtämään ilman sähkömiehen apua. Siihen myö tarvitaan rahaa ja materiaaleja. Meidän asunnon katto on rapattua betonia, joten ajatus sähköjen uudelleen vetämisestä, reikien poraamisesta ja paikkaamisesta onkin poissulettu vaihtoehto.

Jokainen voi siirtää valaisimen paikkaa asentamalla kattoon koukun, johon valaisin ripustetaan. Tälläisiä koukkuja voi ostaa mistä tahansa rautakaupasta, eivätkä ne ole kalliita. Valaisimen roikkuessa koukusta, vedetään sähköjohto kattoa myöten alkuperäiseen pistokkeeseen.

Näin siirrät valaisimen katossa haluamaasi paikkaan:


  1. Mittaa tarkasti valaisimen uusi sijainti. On hyvä välttää turhien reikien poraamista, joten huolellilen suunnitellu on ensiarvoisen tärkeää. Ota huoneesta mittoja, tarkastele huonekalujen paikoitusta ja etsi ihanteellinen valaisimen kiinnityskohta.
  2. Kattoon porataan koukun menevä reikä, johon upotetaan muovinen proppu. Proppu estää koukun tippumisen ja on siksi pakollinen hankinta, valaisinta koukutaessa. Proppu vasaroidaan varovasti reikään ja koukku "porataan" siihen kiinni.
  3. Kun koukku on tukevasti kiinni katossa, voidaan siihen kiinnittää mikä tahansa valaisin.


Valaisimien koukutuksessa olen itse hyödyntänyt erivärisiä johtoja. Pistokejohdon on toimittava yhteen katon värin kanssa, valkea johto valkeaa kattoa vasten ja niin edelleen. Useat valaisimet tulevat yksivärisillä johdoilla, joka yksinään rajoittaa koukutusjohdon väriä. Meille oli kuitenkin sisustuksellisesti tärkeää saada mustat valaisimen johdot tuomaan paljon kaivattua kontrastia ja maskuliinisuutta. 

En kuitenkaan halunnut, että katossani kulkisi mustia johtoja valkoisella pohjalla. Liitimmekin mustiin koukutus johtoihimme valkeat pistokejohdot, jotka sulautuvat katon väriin ja näin luovat illuusion siitä ettei valaisimia oltaisi koskaan koukutettukkaan. Kahden erivärisen johdon välissä on vain tavallinen sokeripala liitäntä, mutta siitä saatava sisustuksellinen yksityiskohta ja hyöty on suuri, josta pidän kovasti.



Tämä edullinen ja ylellinen yksityiskohta on kyllä ehdoton kodin pelastava tekijä. Voikun ei tarvitsisi aina olla miettimässä ratkaisuja yksityiskohtiin!

Lue myös:

Viherkasvien mullanvaihto keväällä
Nämä asiat vaikuttavat makuuhuoneen tunnelmaan

Psst. Blogini löydät myös facebookista ja instagramista, josta kuulet myös aktiivisemmin kuulumisia ja uusista postauksista.




SHARE:

2 kommenttia

  1. Pari huomiota.. 1. Paneelikatto ei välttämättä kestä uuden lamppun painoa, jos se ei se kiinnity koolaukseen. 2. Älä poraa mitään kattoon, jos et tiedä missä sähköjohdot kulkee.

    VastaaPoista
  2. Mistä tää lamppu on?

    VastaaPoista

Haku

Blog Design Created by pipdig