Viherkasvien keväthuolto | SELKEÄSTI KAUNISTA

Viherkasvien keväthuolto



Maaliskuun ensimmäinen viikko ja minulla alkaakin olla jo kevät fiiliksiä! Aurinko alkaakin helliä päivä päivältä enemmän ja viherkasvien kasvukausi alkaa lähenemään. Kevät on oikea aika vaihtaa omien huonekasvien mullat, jotta ne saavat lisää intoa ja puhtia kasvaa kevään ja kesän mittaan!

Minulla on viha-rakkaus suhde omien viherkasvien kanssa. Välillä kasvini kukoistavat ja kasvattavat tiuhaan tahtiin uusia alkuja, mutta löytyy myös aika, jolloin joudun hyvästelemään ainakin osan niistä lopullisesti. Omat kasvit vaihtuivat suurelta osin uuden kodin myötä, johon muutimme viime syksynä. Valitettavasti vanhat viherkasvit ei selvästikkään sopeutuneet uuden asunnon valomäärään, tai sitten en osannut antaa niille tarvitsemaansa huolenpitoa.

Lue postaukseni: Muutama mutta viherkasveista!

Yleisesti viherkasvit tulisivat aina istuttaa heti oston jälkeen uuteen ruukkuunsa. Olen saanut yhdeltä ja toiselta liikkeeltä eriäviä ohjeita kasvin istutuksen suhteen. Osa tykkää istuttaa ja vaihtaa kaikki mullat keväisin, jolloin kasvi saa heti valonmäärän lisäännyttyä uudesta mullasta paljon ravinteita kasvuun. Itsekkin odottelen talvella hankittujen viherkasvien kanssa täysin samalla tavalla. Mutta kuten aikaisemmin jo kerroinkin, oikean opin mukaisesti kasvi tulisi istuttaa oston jälkeen heti. Onneksi nämäkin asiat ovat makuasioita, mutta itse välttelen viimeiseen asti sotkua ja sen siivoamista mullan keskeltä.

Oma tavoitteeni olisi saada oma lyyraviikuna ja kumipuu kasvamaan. Olen ihastellut monissa blogeissa ja inspiraatiokuvissa isoksi kasvavia huonekasveja, mutta en halua saada kaikkea suoraan valmiiksi. Myös isot huonekasvit maksavat todella paljon verrattuna pienikokoisiin. Vaikka edessä on monen vuoden työ ja ylipäätään kysymys, selviävätkö kasvini sinne saakka, haluaisin saada myös meille kotiuttaa muutaman näyttävän vehreyttäjän. Ykköslemppari asia sisustuksessani ja omassa kodissa ovat juuri viherkasvit!

Näin suoritat viherkasvien mullanvaihdon

1. Valitse kasvillesi oikea multa, jolloin ne saavat oikeat ravinteet kasvuun

Minä käytän kaikkien viherkasvien istuttamiseen Kekkilän viherkasvi multaa. Mehikasveille ja kaktuksille minulla on käytössä niille suunnattu erikoismulta. Monia vuosia sitten, kun olin päättäväisesti aloittanut viherkasvi "harrastuksen", en piitannut oikeista mullista. Ehkä tavalliseen mustamultaan istuttaminen oli virhe, sillä olen onnistunut tappamaan kaikki alkuperäiset viherkasvit erittäin nopeasti. Mullan valintaan kannattaa panostaa, sillä suurilla huonekasveilla mullanvaihtoa ei tarvitse joka vuosi suorittaa.

2. Lisää ruukun pohjalle ruukkusoraa

Lisään jokaisen ruukun pohjalle ruukkusoraa. Ruukkusora auttaa pitämään kasvin olot ilmavina ja se vähentää liikakastelun riskiä. Ruukkusoraa levitetään ruukunpohjalle noin 1-2 cm kerros. Jos on yhtään taipumusta antaa kasveille hieman tavallista useammin vettä, kannattaa ruukkusoraan investoida!

3. Mullan lisääminen ruukkuun ja kasvin istutus

Mahdollisen ruukkusoran jälkeen ruukkuun laitetaan multaa. Kasvista poistetaan mahdollisimman paljon vanhaa multaa ympäriltä kevyesti. Näin kasvi pääsee levittäytymään juurillaan paremmin uuteen multaan ja tottuu uuteen ympäristöön. Oma vinkkini on sumuttaa kasvin juurille vettä ennen istutusta!

4. Lisää multaa, tiivistä ja kastele

Lisää vielä multaa istutuksen jälkeen ja painele multa tiiviiksi sormilla. Mullanvaihdon yhteydessä jää helposti ilmarakoja, jolloin juurtuminen hidastuu. Kevyen mullan tiivistämisen jälkeen kastele kasvi kauttaaltaan. Kastelu auttaa myös multaa tiivistymään.



Multaisia keväthetkiä!

SHARE:

2 kommenttia

  1. Kiitos näistä vinkeistä! En ole ennen tajunnut vaihtaa multaa, mutta nyt otan asiakseni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että postaukseni antoi lisää tietoa! Itsellä niin monta ihanaa viherkasvia kuupahtanut, niin nyt otan ryhtiliikkeen kasvienhoivaamiselle! ��

      Poista

Haku

Blog Design Created by pipdig